shutterstock_2041615190De sociaaldemocraten hebben de verkiezingen in Duitsland gewonnen. Bondskanselier Angela Merkel houdt het na 16 jaar voor bekeken.

In Duitsland werden dit weekend parlementsverkiezingen georganiseerd. Die werden gewonnen door de sociaaldemocraten (SPD). Zij behaalden 25,7 % van de stemmen en werden zo de grootste partij in het land.

Angela Merkel

De verkiezingen luiden het afscheid in van Angela Merkel (CDU, Christliche Demokratische Union). Zij heeft de afgelopen 16 jaar als bondskanselier aan het roer van de Duitse regering gestaan. Ze was de eerste vrouwelijke leider van het land.

De afgelopen jaren stond Merkel internationaal vooral bekend om haar beleid tijdens de vluchtelingencrisis. Met haar uitspraak ‘Wir schaffen das’ (het lukt ons) verklaarde ze dat Duitsland in staat zou zijn de vluchtelingenstroom op te vangen.

Olaf Scholz

Aan het hoofd van de sociaaldemocraten staat de 63-jarige Olaf Scholz. Hij is dan ook de meest waarschijnlijke kandidaat om de nieuwe bondskanselier te worden. Maar daarvoor moet hij eerst een nieuwe regering vormen.

De christendemocratische CDU/CSU werd met 24,1 procent de tweede grootste partij. De groenen behaalden 14,8 procent en de liberalen (FDP) 11,5 procent.

De CDU en SPD lijken niet meer met elkaar te willen samenwerken. De eerste coalitie die op tafel ligt, is dus een regering van sociaaldemocraten, groenen en liberalen. Die laatste twee onderzoeken nu of ze tot een akkoord kunnen komen.

Scholz heeft politieke ervaring. Hij was eerder al minister van Financiën, en van Arbeid en Sociale Zaken. In de regering van Merkel was hij vicekanselier. Van 2011 tot 2018 was hij de burgemeester van Hamburg.

Kingmakers

CDU-leider Armin Laschet wil zich nog niet zomaar gewonnen geven. Hij wil zelf ook een regering met de groenen en liberalen vormen. Die twee partijen bevinden zich dus in een machtige onderhandelingspositie. Hun keuze zal waarschijnlijk bepalen wie bondskanselier wordt. In de politiek worden partijen in die belangrijke positie ‘kingmakers’ genoemd.

Foto: Shutterstock