©Shutterstock

©Shutterstock

Het nieuwe, alarmerende klimaatrapport van de Verenigde Naties kreeg nauwelijks aandacht omdat de oorlog in Oekraïne het nieuws domineerde. Gek genoeg kun je uit dat rapport dezelfde conclusie trekken als uit de oorlog: we moeten onze energie snel vergroenen.

 

Een groot deel van Europa is afhankelijk van Russische energie. Europa importeert 41 procent van zijn gas, 27 procent van zijn olie en bijna de helft van zijn steenkool uit Rusland. Door te betalen voor Russische energie geeft onder meer Duitsland veel geld aan de Russische president Vladimir Poetin. Geld dat hij kan gebruiken om verder oorlog te voeren.

Ambitieus programma

Enkele waarnemers trekken daarom aan de alarmbel. Zo pleit wetenschapper en schrijver George Monbiot er in een column in de Britse krant The Guardian voor om sneller naar groene energie over te schakelen. Regeringen hebben in het verleden al bewezen dat ze in tijden van crisis vlugger dan anders belangrijke beslissingen durven te nemen.

George Monbiot gelooft dan ook in de haalbaarheid van een ambitieus Europees programma dat richting een koolstofarme economie leidt. De pijlers zijn volgens hem woningisolatie, warmtepompen, hernieuwbare energie, openbaar vervoer en nieuwe technologieën. Naast méér wind- en zonne-energie ziet hij ook plaats voor kleine, moderne reactoren voor kernenergie.

Gevangenen

François Gemenne, een professor aan de Universiteit van Luik gespecialiseerd in klimaat en geopolitiek, trekt dezelfde conclusie in De Standaard. ‘We zijn gevangenen van fossiele brandstoffen en de autoritaire regimes die ze controleren’, stelt hij.

Professor Gemenne schreef mee aan het nieuwste VN-klimaatrapport. Dat kreeg de voorbije weken weinig aandacht, omdat de oorlog in Oekraïne alle kranten vulde. Beide nieuwsfeiten tonen volgens hem even hard aan hoe groot de noodzaak is om versneld over te stappen naar hernieuwbare energiebronnen.

Overstromingen

Het nieuwe VN-klimaatrapport toont aan dat de impact van de klimaatopwarming vandaag al zeer voelbaar is. ‘Ook wij worden getroffen. Kijk maar naar de overstromingen in Wallonië vorige zomer’, merkt Gemenne op. Elders op de wereld verdwijnen gletsjers en koraalriffen, en moeten bevolkingsgroepen op de vlucht omdat de zee hun land opslokt.

Strand verliezen

Onze kusten zijn laaggelegen en daardoor op termijn ook bedreigd, waarschuwt Gemenne. ‘Als de zee één meter stijgt, verliezen we 100 meter strand. Dan blijft er in Blankenberge niet veel strand meer over.’ Een extra argument dus om een tandje bij te steken met de plannen voor groene energie.

Kwetsbaren steunen

Het jongste VN-rapport wijst er ook op dat de meest kwetsbaren het hardst geraakt worden. Het zijn vooral rijke mensen die subsidies krijgen voor hernieuwbare energie. Wie een klein appartement huurt, heeft geen recht op premies voor isolatie of zonnepanelen. De meest kwetsbaren moeten dus dringend meer steun krijgen om de omschakeling te maken, zegt het rapport.