©Shutterstock

©Shutterstock

Vorige week stonden meisjes boven de twaalf voor gesloten schooldeuren in Afghanistan. De meest conservatieve taliban-leden lijken het laken weer naar zich toe te trekken.

 

Bij hun machtsovername midden augustus 2021 kondigden de taliban meteen aan dat de scholen, die tot dan toe gesloten waren vanwege de coronapandemie, langer dicht zouden blijven. In september mochten enkel de basisscholen weer lessen organiseren. Onder internationale druk lieten de taliban vervolgens weten dat de middelbare scholen bij de start van het nieuwe schooljaar, eind maart, zouden heropenen. Ook voor de meisjes.

Een klap

Rijen meisjes stonden vorige week maandag al voor de schoolpoorten toen plotseling het nieuws kwam dat er dan toch geen lessen zouden zijn voor meisjes boven de twaalf. Volgens een mededeling van het ministerie van Onderwijs kunnen scholen pas opnieuw leerlingen ontvangen als ze een plan hebben ‘dat in overeenstemming is met de islamitische wet en de Afghaanse cultuur’.

Voor vele meisjes voelde het als een klap in het gezicht. Ze snakten al maanden naar de heropening. ‘Wij hebben rechten, wij zijn ook mensen’, zei een geëmotioneerd tienermeisje op de Afghaanse zender Tolo News. ‘Laat ons studeren. Is het zo’n zonde om een meisje te zijn?’

Onenigheid

Waarnemers vermoeden dat er onenigheid is ontstaan binnen de taliban. De meest extreme en conservatieve taliban-leden, die op het platteland wonen, lijken achter de beslissing te zitten. Zij zijn niet akkoord met de belofte van de taliban in augustus dat hun regime minder streng zou zijn dan tijdens hun eerste regeerperiode tussen 1996 en 2001.

Die conservatieve leden willen vrouwen een hele reeks beperkingen opleggen. Zo mogen vrouwen ook niet langer alleen reizen en is het niet toegelaten samen met mannen parken te bezoeken. Hen het recht op studeren en werken ontzeggen, sluit daarbij aan. ‘Het is duidelijk dat ze gewoon alle vrouwen het zwijgen willen opleggen’, zei Groen-politica Mariyam Safi tegen VRT NWS. Zij vluchtte jaren geleden op haar dertiende samen met haar familie van Kaboel naar België. Tijdens het vorige bewind van de taliban mocht zij nooit naar school gaan.

Onvoldoende eten

Vorige week kwamen mensen op straat om te protesteren tegen de sluiting van de meisjesscholen. Ook buitenlandse regeringen hebben de beslissing ‘diep verontrustend’ genoemd. Intussen gaat Afghanistan gebukt onder een zware humanitaire crisis. Volgens de Verenigde Naties raakt 95 procent van de Afghanen niet aan voldoende voedsel. Zonder buitenlandse hulp is er weinig kans op beterschap. Als de taliban op de steun van andere landen willen rekenen, zullen ze beslissingen zoals de sluiting van de meisjesscholen wellicht moeten terugdraaien.

Volledig zwart

Op de universiteiten volgen jonge vrouwen al gedurende enkele weken terug lessen, zij het onder strikte voorwaarden. Ze moeten volledig in het zwart gekleed gaan. Ook de hoofddoek en de rugzak moeten zwart zijn. Ze moeten bovendien het westerse gedachtegoed en de sociale media mijden. Zelfs het vieren van het Afghaans nieuwjaar, een lentefeest, was verboden.