belgaimage-163674901-fullDe terugkeer naar het normale leven zal in fases verlopen. Dat besliste de Nationale Veiligheidsraad. Als het nodig is, zullen de coronamaatregelen ook weer aangescherpt worden.

Vrijdag vergaderde de Nationale Veiligheidsraad, een comité van ministers en ambtenaren, over een versoepeling van de coronamaatregelen. Het aantal ziekenhuisopnames en doden gaat de voorbije dagen in dalende lijn. De regering kondigde daarom een voorzichtige afbouw van de maatregelen aan. Toch riep premier Sophie Wilmès op om waakzaam te blijven: ‘Het is absoluut noodzakelijk dat de veiligheidsmaatregelen ook tijdens de afbouwfase worden nageleefd.’ Afstand houden en regelmatig de handen wassen blijft dus de boodschap.

Fase 1

De bedoeling is om de maatregelen in fases af te bouwen. Een eerste fase zou van start gaan op 4 mei. Het dragen van een mondmasker op het openbaar vervoer is vanaf dan verplicht voor wie ouder is dan 12.

Bedrijven mogen weer openen. Meer mensen zullen dus naar hun werk mogen gaan. Ook op de werkvloer moeten mondmaskers worden gedragen als de werknemers niet genoeg afstand van elkaar kunnen nemen.

Stoffen- en garenwinkels zullen opnieuw opengaan, zodat wie handig is zelf mondmaskers kan maken. De overheid zal ook aan iedereen een mondmasker en enkele filters bezorgen, al is het nog niet helemaal duidelijk tegen wanneer dat zal lukken.

Vanaf 11 mei mogen alle winkels opnieuw openen.

Fase 2

Fase 2 zal ingaan op 18 mei. De belangrijkste verandering in die fase is de heropening van de scholen. Al mag niet iedereen opnieuw naar school. In het lager onderwijs gaan het eerste, tweede en zesde leerjaar van start. In het secundair beginnen ook drie leerjaren, waaronder zeker het zesde jaar.

Er gelden wel enkele voorwaarden. Zo mag een klas maximaal tien leerlingen tellen. Leerkrachten en leerlingen vanaf 12 jaar moeten een mondmasker dragen.

De regering onderzoekt of het in deze fase mogelijk zal zijn om thuis bezoek te ontvangen en om daguitstappen met vrienden of familie vanaf 18 mei opnieuw toe te laten.

Fase 3

De derde fase zal ten vroegste op 8 juni ingaan. Waarschijnlijk zullen de horeca en bioscopen vanaf dan stapsgewijs de deuren mogen openen.

Tegen die datum zou er ook meer duidelijkheid moeten zijn over buitenlandse reizen, en zomer- en jeugdkampen.

Onder voorwaarden

De regering waarschuwt wel dat bij een nieuwe opflakkering van het virus de maatregelen weer aangescherpt zullen worden. De beslissingen zijn dus voorwaardelijk.

Om de spreiding van het virus te controleren, zal er meer getest worden. De bedoeling is ook om de contacten van wie besmet is, na te gaan en te testen. Een team van experts dat de regering adviseert, gaat na in welke mate dat mogelijk is.

Foto: Belga Image