shutterstock_512913943Een gifgasaanval op een Syrisch dorp zorgt voor een afkoeling van de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland. President Trump reageerde immers met een aanval op het Syrische regime en dat is niet naar de zin van de Russen.

Op 4 april vielen er in Syrië zeker 58 doden als gevolg van een aanval met gifgas. Het getroffen dorp was in handen van de Syrische rebellen. De opdracht tot die aanval kwam volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) van de Syrische regering.

Amerikaans president Donald Trump veroordeelde de aanval in een persconferentie. Hij vertelde dat hij erg getroffen was door de vele kinderslachtoffers die de aanval had gemaakt. Als reactie gaf hij het bevel om kruisraketten af te vuren op de Syrische luchtmachtbasis van waaruit de helikopters met gifgas vertrokken zouden zijn. Bij die vergeldingsactie van de Amerikanen vielen zeker zes doden.

Oorlog in Syrië

De oorlog in Syrië is een ingewikkeld verhaal. Tussen de rebellenlegers en de Syrische overheid woedt al zes jaar een hevige burgeroorlog. Het doel van de rebellen is om de regering, onder leiding van Syrisch president Bashar al-Assad, omver te werpen. Sinds 2013 bemoeilijkt ook de komst van terreurgroep Islamitische Staat (IS) het conflict. Zij namen toen de controle van enkele gebieden in Syrië en buurland Irak over.

Internationale reacties

De verschillende partijen in het Syrisch conflict worden gesteund door diverse landen. Dat zorgt ervoor dat elke stap in die oorlog een hoop internationale relaties beïnvloedt. Dat is ook nu het geval.

De aanval op Syrië is een onverwachte actie van president Trump. De Amerikanen steunen weliswaar sommige rebellengroepen, maar van Trump mocht Assad voorlopig zijn positie behouden. Bovendien steunt Rusland het beleid van de Syrische president. Zo vechten ook Russische vliegtuigen mee met het leger van Assad.

Door het bombardement op de Syrische luchtmachtbasis zit de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland nu weer op een dieptepunt. Russisch president Poetin veroordeelt de Amerikaanse aanval immers sterk.

Kritiek klinkt ook vanuit Iran, nog een aanhanger van president Assad. De Iraniërs vinden dat elke aanval tegen het Syrisch regime een overwinning is voor terreurgroep IS. Het betekent immers een verzwakking van één van hun vijanden. Toch krijgt Trump ook veel steun, zowel uit eigen land als vanuit internationale hoek. Onder meer Australië en de Europese Unie lieten weten achter de aanval te staan.

Syrisch president Assad heeft de aanval met gifgas ondertussen ontkend. Hij beweert dat Amerika een excuus zocht om Syrië aan te vallen. Ook Rusland vraagt aan de Verenigde Naties een onderzoek naar de gifgasaanval.

Foto bron: Shutterstock