Integrated_police_service_of_BelgiumEen ontvoerde jongen van 13 jaar werd na 42 dagen bevrijd. Na zijn vrijlating zijn zes verdachten opgepakt.

Eind april werd een 13-jarige jongen uit Genk ontvoerd. De ontvoerders waren ’s nachts de ouderlijke woning van de jongen binnengevallen. Ze waren zwaar gewapend.

In ruil voor de vrijlating van de jongen vroegen de gijzelaars 5 miljoen euro losgeld. Zondagnacht werd de 13-jarige vrijgelaten, na 42 dagen gegijzeld te zijn. Het gerecht wil niet bekendmaken of er losgeld betaald is en hoeveel. Volgens verschillende nieuwsbronnen zou er 330 000 euro betaald zijn.

Ontvoeringen komen niet vaak voor in ons land. Het gaat bovendien om een van de langste ontvoeringen in de Belgische geschiedenis.

Politie

De familie van de jongen schakelde na de ontvoering de politie in. De gijzelaars namen verschillende keren contact op met het gezin, onder meer om te bewijzen dat de jongen nog in leven was.

De politie kon zich een redelijk goed beeld vormen van de misdadigers die verantwoordelijk waren voor de ontvoering. Maar om de veiligheid van de jongen niet in gevaar te brengen, ging ze erg voorzichtig te werk. Daarom werd de zaak ook uit de media gehouden. Meer dan honderd mensen werkten mee aan het onderzoek.

Pas na de vrijlating werden er zes verdachten aangehouden. Een zevende verdachte werd weer vrijgelaten.

Reden 

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom de jongen ontvoerd werd. De vader van de jongen is bekend bij het gerecht. Hij werd enkele jaren geleden veroordeeld in een grote drugszaak. De politie denkt echter niet dat het om een afrekening gaat in het drugsmilieu.

Enkele verdachten stonden bij de politie bekend als geradicaliseerde moslims en werden in het verleden al gelinkt met terreurnetwerken. Volgens de advocaat van het gezin waren ze enkel op geld uit.

Trauma

De jongen is na zijn vrijlating in goede fysieke gezondheid. Traumapsychologen waarschuwen voor de invloed van zo’n gebeurtenis op de mentale gezondheid. Wat dat effect net zal zijn, verschilt van persoon tot persoon. Het is ook afhankelijk van de omstandigheden van de ontvoering: werd het slachtoffer goed behandeld? Was er contact met de ouders? … De jongen en zijn gezin worden psychologisch begeleid.

Foto: Wikimedia Commons