The_Centennial_of_the_1918_Armistice_Day_Ceremony_(30886680607)Op 11 november wordt traditioneel het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Dat was dit jaar 100 jaar geleden. Er vonden talloze herdenkingsceremonies plaats.

100 jaar geleden eindigde op 11 november de Eerste Wereldoorlog. Zondag werd die Wapenstilstand op verschillende plaatsen herdacht. In Parijs kwamen meer dan zestig leiders samen, onder wie Donald Trump, Angela Merkel, Vladimir Poetin en onze premier Charles Michel. Frans president Macron waarschuwde in een speech voor de populariteit van extreemrechts en het oprukkende nationalisme.

Ieper

In het Vlaamse Ieper, dat het zwaar te verduren kreeg tijdens WO I en helemaal heropgebouwd moest worden, vond ook een herdenkingsceremonie plaats. Koning Filip en koningin Mathilde woonden die bij. Net als iedere avond werd er onder de Menenpoort The Last Post gespeeld. The Last Post werd vroeger gespeeld om het einde van een strijddag aan te kondigen. Vandaag wordt het muziekstuk vooral gebruikt om de slachtoffers van oorlog te herdenken. Elke avond wonen honderden kijklustigen het ritueel bij. Onder hen bevinden zich veel Britten die een familielid verloren tijdens de Groote Oorlog. De streek is dan ook fel gericht op oorlogstoeristen van over het Kanaal.

Begin

De Eerste Wereldoorlog begon in 1914. Nadat de politieke spanning in Europa al enkele jaren opliep, barstte de strijd echt los toen de Oostenrijkse aartshertog Frans Ferdinand in Sarajevo vermoord werd door een Servische schutter. Daarop verklaarde Oostenrijk-Hongarije de oorlog aan Servië. De Oostenrijkers konden rekenen op de steun van de Duitsers. De Serviërs hadden de Russen aan hun kant. Door bestaande militaire afspraken raakten vervolgens de meeste Europese staten in het conflict betrokken.

Machten

De strijd tussen de zogenaamde asmogendheden (onder leiding van Duitsland) en de geallieerden (met onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland) veroorzaakte miljoenen doden. De oorlog werd later ook wel de loopgravenoorlog genoemd. Beide kampen groeven zich immers in en boekten weinig terreinwinst.

WO I was ook het conflict waar voor het eerst chemische wapens gebruikt werden. Mosterdgas kreeg er de bijnaam yperiet, genoemd naar de stad Ieper, waar het gas op grote schaal gebruikt werd en veel slachtoffers maakte.

Wapenstilstand

In 1918 werd het voor de Duitsers steeds duidelijker dat een overwinning onmogelijk zou worden. De geallieerden wonnen snel terrein. Uiteindelijk werd op 11 november om 5 u. ’s ochtends de wapenstilstand ondertekend. Die werd 6 uur later van kracht.

In het Verdrag van Versailles werd een jaar later vastgelegd hoe de Duitsers de oorlogsschade zouden moeten terugbetalen. Het Duitse Rijk moest bijvoorbeeld verschillende gebieden afstaan. Zo werden Eupen en Malmedy deel van België.

België

De oorlog in België begon in augustus 1914. Ons land stelde zich eerst neutraal op. Maar toen de Belgische koning weigerde om de Duitsers via ons land naar Frankrijk te laten trekken, barstte ook hier het geweld los. Vooral de Westhoek, waar het Belgische leger zich achter de IJzer had teruggetrokken, bleef vier jaar lang het toneel van zware gevechten.